Follow // Dashboard
What Makes You Beautiful
STORY BOOK-PUTERI KRISTAL
Wednesday, September 16, 2009 • 3:12 PM • 0 comments

Hai semua. Hari ini saya nak kongsi lagi satu buku yang baru sahaja saya beli pada hari Ahad(11.9.2009). Buku ini sangat menarik untuk dibaca.

Sinopsis:

Kisah bermula apabila Diana bersama seisi keluarga pulang bercuti ke kampung. Anak jiran neneknya, Kak Wani menghasilkan kerja tangan halus seperti membuat gelang manik, kristal dan sebagainya. Setiap hari berulang alik ke rumah Kak Wani mencetuskan minat Diana.
Bermula dengan membantu menyusun manik-manik dan gelang-gelang dan memerhati apa yang dilakukan oleh Kak Wani akhirnya dia pandai menyulamnya menjadi seutas gelang.Hasil pemerhatiannya kepada kerja tangan Kak Wani yang cekap dan bijak memadankan jenis-jenis kristal bersama jenis batu-batu yang berbeza, akhirnya Diana dapat menguasainya dengan baik.
Pulang dari bercuti, Diana membeli sejumlah batu-batu kristal dan beberapa jenis batu lain. Kak Wani menjual dengan harga istimewa memandangkan dia mahu menyulam dan menghadiahkannya kepada ibunya dan Makcik Hana.
Ibu Diana, Puan Aminah memakai gelang kristal ke pejabat dan ia menarik perhatian rakan-rakan sekerjanya. Beberapa orang rakannya mula membuat tempahan.
Ayah Diana, Encik Rasul pula sudi mendahulukan modal tetapi dengan syarat kerja membuat gelang itu dibuat pada hujung minggu sahaja. Alasannya dia tidak mahu Diana mula keliru apa keutamaannya sekarang.
Hobi Diana mula memberi pulangan lumayan. Bukan sahaja rakan-rakan ibunya membuat tempahan malah ia terus tersebar dari satu bahagian pejabat hingga ke bahagian pejabat yang lain. Akhirnya Diana mampu mempamerkan koleksi yang disiapkannya dan membuat jualan terus tanpa menunggu tempahan lagi. Dalam tempoh yang singkat, dia berjaya membayar balik modal yang dipinjamkan oleh ayahnya. Kalau kamu nak yahu lagi, kamu bolehlah beli dan baca ok??

Penulis:Ezee Rahmani
Syarikat:PTS ONE SDN BHD

Labels:


xoxo, Mrs. Zayn Malik

One Direction - One Thing♥

Tweet Tweet <3