Follow // Dashboard
What Makes You Beautiful
Bagaimana Membina BLOG?
Friday, October 9, 2009 • 5:03 PM • 1 comments

Wanna have your own blog? Ramai juga kawan2 yang tanya macam mana nak buat blog. Sebenarnya tak susah pun nak buat blog nie. Saya pun belajar dari mama saya jer sebab mama pun ada blog jugak iaitu blog bisnes online. Saya akan cuba terangkan secara ringkas langkah demi langkah cara nak buat blog.

1. Pertama sekali, kena ada email id, contohnya, yahoomail, gmail, ie anak_kang@yahoo.com
2.
Anda juga boleh pergi ke website ini (BinaBlog) untuk baca lebih banyak panduan tentang blog dalam bahasa melayu.

Berikut adalah video panduan untuk buat blog both in english version and bahasa asa well.

Bagaimana Mahu Membina Blog?

ika anda seorang yang baru berjinak-jinak dengan dunia blogging, di sini saya akan menerangkan secara ringkas bagaimana untuk membina sebuah blog menggunakan perkhidmatan blogger.com. Mungkin dilain masa saya akan menerangkan langkah pembinaan blog dari perkhidmatan lain pula. Atau anda boleh minta dari saya untuk menerangkan pembinaan blog pilihan anda. InsyaAllah saya akan cuba tunaikan permintaan anda.

Langkah 1: Pergi ke laman Blogger. Klik butang 'create your blog now'


Langkah 2: Lengkapkan maklumat diri;
  • alamat email
  • kata laluan
  • nama yang akan dipaparkan - dikaki setiap pos.. posted by xxxxxx (namapaparan)
  • word verification - taipkan berdasarkan perkataan yang tertera. Contoh di sini: Boyla
  • Klikkan kotak tanda setuju dengan syarat yang diberikan

Setelah selesai, klik 'continue'

Langkah 3:
  • Isikan 'Blog Title' iaitu tajuk blog anda, contohnya: Panduan Membina Blog merupakan tajuk blog ini.
  • Blog Address: tentukan alamat blog anda, selepas memilih alamat yang anda inginkan, klik "Check Availability" untuk menentukan sama ada alamat pilihan anda telah berpunya atau belum. Jika ianya sudah berpunya, anda hendaklah memilih alamat yang lain.
  • Setelah selesai, klik butang 'continue'
Seterusnya anda hendaklah memilih template / rekaan blog yang disediakan, kemudiannya klik 'continue'
Maka dengan ini, anda telah berjaya mengikuti langkah-langkah membina blog dan juga berjaya membina blog anda sendiri.

Dilain masa, saya akan terangkan tatacara penggunaan / konfigurasi blog anda.
Sehingga jumpa lagi... Bye.....

Labels:


xoxo, Mrs. Zayn Malik





One Direction - One Thing♥

Tweet Tweet <3